BESZÁMOLÓK, EREDMÉNYEK

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY
“Az igazat érteni, a szépet gyakorolni, a jót érezni kell.”

 

Bolyai János ezen idézete 2004 óta Bolyai Matematikai Csapatverseny mottója. A Budapesten induló versenyen 2010-től vehetnek részt határon túli iskolák, a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói már 2011-től bekapcsolódtak a kihívásba.
A verseny célja, hogy segítsük a diákok azon képességeinek kibontakoztatását, mellyel közösen, összedolgozva tudnak matematikai-logikai feladatokat megoldani, együtt tudjanak gondolkodni, tudjanak érvelni a saját megoldásaik mellett, képesek legyenek meggyőzni társaikat, és összemérhessék tudásukat az azonos évfolyamon tanuló diáktársaikkal. Bolyai egy korábbi idézete jól tükrözi ezt a célkitűzést. ”Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben!”
Iskolánk 5-8. évfolyamon tanuló diákjai közül 14 csapat, összesen 56 tanuló vett részt a november 15-én szervezett megyei fordulón: 4 ötödikes, 5 hatodikos, 1 hetedikes és 4 nyolcadikos csapat. A 14 csapatból négy az első tíz helyen végzett, ezek közül egy csapat kapott meghívást a megyei díjkiosztó ünnepségre, ahol az első hat csapatot, valamint az őket felkészítő pedagógusokat díjazták.
9. helyezést ért el a nyolcadikos Matemanók csapat - Kaján Botond, Marthy Ábel, Léva Balázs, Borsó Dániel. 10. helyezést ért el a nyolcadikosok Matrex - Jancsó Tamás, Bokor Hunor, Voloncs Botond, Szőcs Anita, valamint az ötödikesek Pitypang csapata - Fazakas Anna-Róza, Dudás Nóra, Becsek Hanna, Szigyártó Kincső. Felkészítő tanáruk Balog Katalin.
Az ötödikesek Kobak csapata kicsit tovább izgult, míg a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében, a színvonalas néptánc bemutató után megtudta, hogy Kovászna megye 44 ötödikes csapatából a legjobban teljesített! Az elért pontszám és az első helyezés alapján részt vehetnek a Bolyai Matematika Csapatverseny Budapesten megszervezett országos döntőjén.
A csapat tagjai: Bán Krisztián, Finta Fruzsina, Jakab Nóra és Prunel Krisztián, felkészítő tanáruk Istók Éva.
Minden tanulónak, aki vállalta a kihívást és komoly munkát, szeretettel gratulálunk.
A döntős csapatnak pedig további jó felkészülést, sikeres szereplést kívánunk!

 

BOLYAI 2019

Istók Éva, matematika tanár

https://www.hirmondo.ro/eletmod/cseperedo/a-szamok-es-logika-vilaga/