BESZÁMOLÓK, EREDMÉNYEK

NÉPDALT, VERSET KEDVELŐ DIÁKOK

A 2020-2021-es tanév tervezett tevékenységei a világjárvány miatti korlátozások következtében részben meghiúsultak, részben átszerveződtek. Találkozók, vetélkedők, közösségi programok jobb esetben az online térbe kerültek.

Szomorúan vettük tudomásul, hogy a XIX. Tiszta Forrás megyei rangú Népdalvetélkedő érdeklődés hiánya miatt idén elmarad, pedig a versenyt meghirdették, és iskolánkból 7 tanuló készült is a megmérettetésre.

Csupán a VI. A. osztályos Finta Fruzsinának lehetett egy kis kárpótlás, hogy a tavalyi tanévről elmaradt Csak Tiszta Forrásból Regionális Népdalvetélkedőt 2020. december 5-én megszervezték online a Hargita megyei szervezők. Nagy kihívás volt mind a szervzőknek, mind pedig a versenyzőknek ebben a különleges helyzetben helytállni, szerepelni, énekelni.

            Az utóbbi években az adventi időszakban iskolánk tanulói mindig bekapcsolódtak a Kézdivásárhely főterén szervezett adventi gyertyagyújtás programjaiba. Idén ez is elmaradt, de a VigadóArt által szervezett, „A várakozás szentsége” adventi sorozatba iskolánk két tanulójával bekapcsolódtunk. Pap Anna II. A. osztályos tanuló Ágh Tihamér Adventkor című versét mondta el, Finta Fruzsina VI. A. osztályos tanuló az Ó, jöjj, ó, jöjj, Üdvözítő kezdetű erdélyi népi adventi éneket énekelte. Ezen produkciókat Az Erdély Tévében 2020. december 14-én többször is bemutatták.

            Az adventi időszakban szintén Pap Anna és Finta Fruzsina a Téka Alapítvány által meghirdetett „Mostan kinyílt egy szép rózsavirág” elnevezésű online népdalversenyre is beneveztek, melyre egy-egy karácsonyi kánta felvételét készítettük el, és küldtük el a szervezőknek.

            Bízunk benne, hogy rövid időn belül visszatérhetünk a népdaléneklés, versmondás és egyéb kulturális tevékenységek megszokott formáihoz.

Füleki Katalin tanítónő, I. A. osztály

 

Finta Fruzsina, Csak Tiszta Forrásból Regionális Népdalvetélkedő

Download this file (QuaraTEEN Art.pdf)QuaraTEEN Art.pdf  

 A Los Angeles-i J. Paul Getty Múzeum egy igazán találó kihívást indított el a múlt hónapban. A Getty Museum challenge nem csak azoknak kínált tökéletes szórakozást, akik szeretik a képzőművészetet. A feladat az volt, hogy a benevezők rekonstruáljanak híres műalkotásokat a rendelkezésükre álló eszközökkel. Ez a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium VI. B osztályos tanulóinak képzelőeerejét is megmozgatta, és QuatanTEEN Art néven a következőket alkották:

Neagu Partrik (Franz Kruger: Equestrian portrait of Alexander I.)

Szász Eliza (Nicolae Grigorescu: Portret de fată)

Varga Máté (Joseph Wright of Derby: Romeo and Juliet)

Bartos Kincső (Rogier van der Wyden: Portrait of a Lady)

András Borbála (Grant Wood: Amerikai gotika)

Rancz-Gyárfás Gergő

Szász Timea (Consantin Daniel Rosenthal: România revoluționară)

Gál Dorottya (Serge Marshennikov: Portrait)

Varga Máté (Száva Sándor: Olvasó zsidó fiú)

Barta Norbert (Henry Raeburn: Fiú és a nyúl)

Varga Máté a következőképpen számol be a kihívás elfogadásáról:

– Mikor megláttam a kihívást érdekesnek találtam mivel a testvérem Shakespeare Romeó és Júlia drámáját tanulták, így jött az ötlet, hogy a Tomb scene című festményt modernizáljuk. Egyszerű a festmény, így nem volt különösebb nehézségünk vele. A Zsidó fiús képpel szerettem volna egyedül lenni, így végiggondolva, hogy mi van otthon, a képek keresgélése közben rábukkantam erre. Ez a kép egyszerűnek tűnt, és könnyen találtam hozzá kellékeket is.

Interneten keresgéltem olyan festmény után, amelyik egy picit hasonít is rám. Mivel nagyon szeretem a szebeni szalámit, ezáltal tettem tiszteletemet neki, zászló helyett szalámit fogtam a kezembe, a másik kezembe meg egy nagy kést. Így született meg a kép – mondja Szász Timea

Barta Norbert:

– Ezt a kihívást nagyon kreatívnak tartom, mert az otthon levő eszközökből kell megpróbálod leutánozni a kiválasztott képet. Megmozgatta a gondolkodásomat, kreativitásomat. A képet az szerint választottam, hogy mim van hozzá, hogy minél pontosabban tudjam leutánozni.

Szőcs Réka angoltanár

Attachments:
FileDescriptionFile sizeDownloadsLast modified
Download this file (QuaraTEEN Art.pdf)QuaraTEEN Art.pdf 1077 kB2482020-06-09 19:28

TÁJÉKOZTATÓ AZ ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLYBA VALÓ BEIRATKOZÁSHOZ

  • A pszichoszomatikus felméréssel kapcsolatban érdeklődni lehet az iskola titkárságán,
  • telefonszám 0267-361250.
  • További információk a Metodológiában és a Kalendáriumban
  • Az iskola körzetéhez tartozó utcák listája itt megtekinthető
Attachments:
FileDescriptionFile sizeDownloadsLast modified
Download this file (A Petőfi Sándor Általános Iskola körzetéhez tartozó utcák.docx)A Petőfi Sándor Általános Iskola körzetéhez tartozó utcák.docx 12 kB2982020-02-28 12:12
Download this file (Beiratkozasi kalendarium 2020.pdf)Beiratkozasi kalendarium 2020.pdf 122 kB3562020-02-28 12:12
Download this file (Metodologie_3.pdf)Metodologie_3.pdf 177 kB3102020-02-28 12:12

Mozgalmas Advent a Petőfiben

Az ajándékba kapott Szeretet ünnepének, a Karácsonynak közeledtével a Petőfi Sándor Általános Iskolában első alkalommal Karácsonyi vásárt hirdettünk. Úgy gondoltuk: mi is, tanárok és diákok ügyességünket, kreativitásunkat, szorgalmunkat mások szolgálatába állítjuk. Az osztályközösségekben készített karcsonyi díszeinket, süteményeinket áruba bocsájtjuk, annak árát pedig felajánljuk iskolánk tanulója, Imre Kristóf kezelésére.

            Megbolydult a Petőfi, az iskola apraja-nagyja lelkesen dolgozott: sok finom sütemény, gyönyörű kézműves termék (karácsonyi dísz, képeslap) készült. Ezeket az első félév utolsó hetén, 2019. dec. 16-án az ötödikesek, 17-én a hatodikosok, 18-án a harmadik, negyedik, hetedik és nyolcadik osztályosok ötletes vásári asztalokon jelképes összegekért árultak. A fergeteges vásári hangulatban mindannyian: eladók és vásárlók jókedvvel és örömmel vettünk részt, hiszen tudtuk, hogy a finomabbnál finomabb sütemények élvezetén, a szemet és szívet gyönyörködtető termékek szemlélésén túl egy jó ügyet szolgálunk, támogatunk.

Ezúton megköszönjük az iskola dolgozóinak segítségét és a szülők támogató hozzáállását  kezdeményezésünkhöz, hiszen így tudtunk mindannyian a nagy Ajándékozónak társaivá válni.

                                                            Damó Beáta magyartanár

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY
“Az igazat érteni, a szépet gyakorolni, a jót érezni kell.”

 

Bolyai János ezen idézete 2004 óta Bolyai Matematikai Csapatverseny mottója. A Budapesten induló versenyen 2010-től vehetnek részt határon túli iskolák, a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói már 2011-től bekapcsolódtak a kihívásba.
A verseny célja, hogy segítsük a diákok azon képességeinek kibontakoztatását, mellyel közösen, összedolgozva tudnak matematikai-logikai feladatokat megoldani, együtt tudjanak gondolkodni, tudjanak érvelni a saját megoldásaik mellett, képesek legyenek meggyőzni társaikat, és összemérhessék tudásukat az azonos évfolyamon tanuló diáktársaikkal. Bolyai egy korábbi idézete jól tükrözi ezt a célkitűzést. ”Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben!”
Iskolánk 5-8. évfolyamon tanuló diákjai közül 14 csapat, összesen 56 tanuló vett részt a november 15-én szervezett megyei fordulón: 4 ötödikes, 5 hatodikos, 1 hetedikes és 4 nyolcadikos csapat. A 14 csapatból négy az első tíz helyen végzett, ezek közül egy csapat kapott meghívást a megyei díjkiosztó ünnepségre, ahol az első hat csapatot, valamint az őket felkészítő pedagógusokat díjazták.
9. helyezést ért el a nyolcadikos Matemanók csapat - Kaján Botond, Marthy Ábel, Léva Balázs, Borsó Dániel. 10. helyezést ért el a nyolcadikosok Matrex - Jancsó Tamás, Bokor Hunor, Voloncs Botond, Szőcs Anita, valamint az ötödikesek Pitypang csapata - Fazakas Anna-Róza, Dudás Nóra, Becsek Hanna, Szigyártó Kincső. Felkészítő tanáruk Balog Katalin.
Az ötödikesek Kobak csapata kicsit tovább izgult, míg a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében, a színvonalas néptánc bemutató után megtudta, hogy Kovászna megye 44 ötödikes csapatából a legjobban teljesített! Az elért pontszám és az első helyezés alapján részt vehetnek a Bolyai Matematika Csapatverseny Budapesten megszervezett országos döntőjén.
A csapat tagjai: Bán Krisztián, Finta Fruzsina, Jakab Nóra és Prunel Krisztián, felkészítő tanáruk Istók Éva.
Minden tanulónak, aki vállalta a kihívást és komoly munkát, szeretettel gratulálunk.
A döntős csapatnak pedig további jó felkészülést, sikeres szereplést kívánunk!

 

BOLYAI 2019

Istók Éva, matematika tanár

https://www.hirmondo.ro/eletmod/cseperedo/a-szamok-es-logika-vilaga/

ISKOLÁNK NÉPDALÉNEKESEI

2019. október 5-én került sor a sepsiszentgyörgyi Eufónia Kulturális Egyesület szervezésében a XVIII. Tiszta Forrás megyei rangú Népdalvetélkedőre, melyen iskolánkból 10 tanuló vett részt: Hodor Hanna, Kelemen Hanna-Dorka, Kónya Szabolcs, Mihály Anett, Nyircsa Dorka, Vojna Panna az EK A. osztályból, Pap Anna az I. A., Székely Gréta az I. B. osztályból, Barta Anett a IV. B., valamint Finta Fruzsina az V. A. osztályból.

A verseny magas színvonalát jelzi, hogy az előkészítő, első és másodikos tanulók 5, a III-V. osztályos gyerekek 10, míg az VI-XII.-es diákok 20 népdallal készülnek a megmérettetésre, melyből egyet szabadon választanak, egyet pedig a zsűri kérésére adnak elő. A nagyon erős mezőnyben iskolánk diákjai kitűnően szerepeltek, tíz résztvevőből hét díjazott volt:

Mihály Anett – I. díj

Kónya Szabolcs – II. díj

Kelemen Hanna-Dorka – III. díj

Hodor Hanna – dicséret

Székely Gréta – II. díj

Pap Anna – III. díj

Finta Fruzsina –  II. díj

A IV-XII. osztályosok díjazottjai meghívást kaptak a székelyföldi döntőre, amelyre 2020 tavaszán kerül sor. Ezen a versenyen Kovászna, Hargita és Maros megye legtehetségesebb népdalénekesei vesznek részt, és ismét megcsillogtathatják tehetségüket. A döntő helyszínéről később értesítenek a szervezők.

Iskolánkat Finta Fruzsina képviseli majd a regionális döntőn.

Szeretettel gratulálunk a bátor kiállásért és a szép éneklésért!

Füleki Katalin tanítónő, EK. A. osztály

A csapat

Balról jobbar: Kelemen Hanna-Dorka, Barta Anett, Nyircsa dorka, Hodor Hanna, Kónya Szabolcs

Székely Gréta, Pap Anna

Barta Anett, Finta Fruzsina

BICIKLIS FELVONULÁS AZ AUTÓMENTES NAP ALKALMÁBÓL

2019. szeptember 23-án az Előkészítő A osztály több tanulója és szüleik, valamint az V. A. osztály néhány lelkes kerékpározója részt vettünk a Zöld Nap Egyesület és a kézdivásárhelyi Sportiroda által szervezett kerékpáros felvonuláson az Autómentes Nap alkalmából.

Fontosnak tartom népszerűsíteni a kerékpározást, a mozgást, a kerékpárral való közlekedés előnyeit, hasznát. Örömmel tölt el, hogy a két hete alakult új osztályközösség és a szülők is nyitottak voltak erre a felhívásra. Az is nagyszerű, hogy a hatéves gyerekek ügyesen bicikliznek, és a városi forgalomban az 5 km-es távot kitűnően teljesítették. Szintén elégtétel, hogy a tavalyi negyedikesek is szívesen csatlakoztak a csapathoz.

Köszönet a szülőknek, hogy bevállalták ezt a tevékenységet, és lelkesítették a gyerekeket.

Gyülekező a Sportcsarnok előtt

A kicsik készülődése

Az ötödikesek készülődése

Indulásra készen

Sorakozás

Elindult a csapat

Sorsolásra várva

A táv teljesítve

Tanítónő: Füleki Katalin, EK. A. osztály

ÉLMÉNYTÁBOR IV. OSZTÁLY VÉGÉN KÁSZONJAKABFALVÁN

            2019. június 16-21. időszakban a IV. A. osztály tanulói egy igazi élménytáborban vettek részt Kászonjakabfalván. Már IV. osztály elején megfogalmazódott az az igény a gyerekek részéről, hogy rögtön a tanévzáró után legyünk együtt még néhány napot egy táborban.

Kalibáskő Erdei Iskola munkatársaival Kászonjakabfalván szerveztük meg a 6 napos sátortábort, amely nagyon tartalmas, újszerű, izgalmas, szórakoztató kikapcsolódás volt mindannyiunknak.

Egy kis ízelítő a heti programból:

1.      nap: érkezés, sátrak felhúzása, szabad játék, fagyűjtés, tábortűz, énektanulás;

2.      nap: lovagképzés, lovagi játékok, szabad játék, éneklés, A kis herceg történetének előadása a szervező csapatnak;

3.      nap: Mátyás király udvarában, lovaggá ütés szertartása, szabad játék, éneklés;

4.      nap: a Kőleves meséje, a kőleves elkészítése, nemezelés, bútorfestés, szabad játék, éneklés, kerti mozi;

5.      nap: biciklitúra a Nyergestető aljáig, kézműveskedés, szabad játék, éneklés, benti mozi;

6.      nap: kenyérsütés, csapatépítő tevékenységek, szabad játék, értékelés, csomagolás, sátorbontás, hazautazás.

Köszönet Kovács Ildikónak és lelkes csapatának a nagyszerű program szervezéséért, a finom reggeli-ebéd-uzsonna-vacsoráért, a felejthetetlen élményekért.

Füleki Katalin tanítónő

ÉVZÁRÓ ÜNNEPÉLY A IV. A OSZTÁLYBAN

            2019. június 12-én került sor a IV. A. osztály évzáró ünnepélyére a Vigadó nagytermében. Ajándékként készítettük ezt a műsort elsősorban a szülőknek, nagyszülőknek, akik öt év alatt bátorítottak, támogattak, segítettek mindannyiunkat a munkában. Ugyanakkor azt is megmutattuk, hogy ez idő alatt mennyit fejlődött, ügyesedett minden gyerek, milyen eredményeket ért el a különböző megmérettetéseken, melyek nagyon sok többletmunkát jelentettek az évek során, valamint azt is, hogy milyen sokat tanult, gyakorolt, próbált mindenki a szabadidejében is, hogy az évzáró műsor létrejöjjön.

Egy rövid visszaemlékezés és értékelés után a gyerekek egy csoportja négy klasszikusnak számító művet mutatott be furulyán, majd az egész osztály két napdalcsokrot énekelt el. Ezt követte a Kis herceg történetének bemutatása, melyet Bródy János találó dalai tettek hangulatosabbá, természetesen a gyerekek előadásában. A műsor záró momentumaként a gyerekek egy meglepetés produkcióval készültek: egy búcsúzó verssel és a Zene az kell kezdetű dallal.

Útravalóul, a tárgyi emlékek mellett, egy mesével és egy dallal ajándékoztam meg a gyerekeket és a szülőket, és búcsúztam el tőlük.

            Hiszem, hogy az egymás iránti tisztelet és szeretet örök, és az együtt töltött idő, a sok közös élmény mindannyiunknak szép emlék marad.

Füleki Katalin tanítónő

Speak Out angol verseny

A közönség nem csak a szerepet, hanem a mögötte lévő embert is érzékeli.” (Piros Ildikó)

Speak Out angol kreativitás versenyt minden évben két kategóriában hirdeti meg a Romániai Drámapedagógiai Társaság, az EDAR (Educational Drama Association in Romania): monológ és kreatív írás. A monológ megyei szakaszán, 2019 március 1-én, Rancz-Gyárfás Gergő, V. B osztályos tanuló, első helyezést ért el.

Az országos fordulón, 2019. június 1-én, 17 megyéből vettek részt a legjobbak. Gergő harmadik helyezésben részesült. Szívből gratulálunk lelkes hozzáállásáért, kiváló tehetségéért és példaértékű munkájáért.

Szőcs Réka angoltanárnő

       
   
Gergo 1.jpg
 
 
Gergo Speak Out.jpg
 
 

HÁROMSZÉKI NÉPDALBARÁTOK VETÉLKEDŐJE

 

2019. május 7-én került sor a Háromszéki Népdalbarátok Népdalvetélkedő körzeti szakaszára Szentkatolnán, ahol iskolánkból 17 tanuló vett részt:

  • az EK. A. osztályból Pál Barabás Dorka, Pap Anna, Győri Maja;
  • az Ek. B. osztályból Székely Gréta;
  • az I. B. osztályból: Székely Kyra, Akácsos Hanna, Sós Réka, Jakab Ágnes, Mátyás Dorottya;
  • a III. B. osztályosok: Daczó Anikó, Kelemen Zsanett, Barta Anett;
  • a IV. A. osztályból: Gáll Attila, Finta Fruzsina, Jakab Beatrix, Timár Szende, Török Szende

A körzeti versenyen a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtottak, és első helyezést értek el:

            Székely Gréta – EK. B. osztály

            Sós Réka – EK. B. osztály

            Barta Anett – III. B. osztály

            Finta Fruzsina – IV. A. osztály

A körzeti első helyezettek 2019. május 20-21-én részt vettek a Háromszéki Népdalbarátok Népdalvetélkedő megyei szakaszán, ahol szintén kitűnően szerepeltek.

Székely Gréta – II. díj

            Sós Réka – dicséret

            Barta Anett – II. díj

            Finta Fruzsina – II. díj

Szeretettel gratulálunk minden versenyzőnek a bátor kiállásért és a szép éneklésért!

A körzeti verseny résztvevői

Körzeti verseny: Székely Gréta, EK. B. osztály

Körzeti verseny: I. A. osztályosok Vollancs Szidónia tanítónővel

Körzeti verseny: I. B. osztályosok

Körzeti verseny: IV. A. osztályosok Füleki Katalin tanítónővel

Megyei verseny a Vigadóban: Székely Gréta, Sós Réka, Barta Anett

https://scontent.fsbz1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/60837414_468201383721662_7614104772374691840_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent.fsbz1-2.fna&oh=9ab46be37f70e7fb124cd51ab1e23072&oe=5D668D7F

Megyei verseny a Vigadóban: Finta Fruzsina a IV-VIII. osztályosok csoportjában

Megyei díjazottak: Sós Réka (dicséret), Barta Anett (II. díj), Székely Gréta (II. díj)

https://scontent.fsbz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/60534302_838397979869648_1447999828154908672_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_ht=scontent.fsbz1-1.fna&oh=9da3ee72f68e02daff2ee6d94af0bddb&oe=5D99BFDA

Finta Fruzsina: megyei II. díj

Füleki Katalin tanítónő

 

            2019. május 10-12. időszakban zajlott a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő országos szakasza Nagyenyeden. Iskolánkból a IV. A. osztály három tanulója, a Szókimondók csapata részt vett a versenyen: Bán Krisztián, Fazakas Anna-Róza és Jakab Nóra.

A háromnapos rendezvény sok szép programot kínált a versenyzőknek és kísérőiknek, élményekkel és ismeretekkel gazdagodva  tértek haza.

A versenyen 17 csapat vett részt az ország magyarlakta megyéiből. A gyerekeknek egy tíz próbából álló feladatsort kellett megoldaniuk. Nagyon szépen helytálltak. Teljesítményükért Napsugár különdíjbanrészesültek.

            Dicséret és elismerés illeti a csapatot a kitartó, szorgalmas munkáért, a felelősségteljes hozzáállásért, az alapos felkészülésért.

Bethlen Gábor Kollégium

Verseny előtt

Balról jobbra: Fazakas Anna-Róza, Bán Krisztián, Jakab Nóra

Kézdivásárhelyi Szókimondók

A verseny után

Iskolamúzeumban

Iskolamúzeumban

Nagyenyedi városnézés

Lazítás

Eredményhirdetésre várva

https://scontent.fsbz1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/60302115_2181897118583768_6334563044856692736_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent.fsbz1-2.fna&oh=eec5db9a864a2c9d2fbaa1329dfa267c&oe=5D5C33C7

Napsugár-díj a Szókimondóknak

https://scontent.fsbz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/60592633_295546434685009_9050009766465634304_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent.fsbz1-1.fna&oh=cfbb94d7679de4a0d62217341d48f421&oe=5D7554FC

Együtt a csapat

Füleki Katalin tanítónő

BONIFERT DOMONKOS NEMZETKÖZI MATEMATIKAVERSENY

DÍJKIOSZTÓ ÜNNEPSÉG SZEGEDEN

Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaverseny III-VIII. osztályosokat megszólító verseny, akik négy levelezős forduló megoldása után juthatnak el a Szegeden megszervezett döntőre. Iskolánkat az idén Bán Krisztián, Jakab Nóra IV. A. osztályos, Kaján Botond VII. B. osztályos tanulók képviselték. A döntőn egy öt feladatból álló feladatsort kellett megoldaniuk a gyerekeknek, részletes kidolgozással.

A díjkiosztó ünnepségre Bán Krisztián IV. A. osztályos tanuló kapott meghívást, melyet 2019. április 26-án tartottak Szegeden, a Bonifert Domonkos Általános Iskolában.

Juhász Nándor, a verseny főszervezője köszöntötte a jelenlévőket, bemutatta az egyes évfolyamok feladsorainak összeállítóit, a zsűrit, a „Dr. Bonifert Domonkos Alapítvány a matematika tanításáért, tanulásásért” kuratóriumának elnökségét, tagjait, majd ismertette a verseny szabályzatát, illetve az idei tanévben benevezettek létszámát. Közel 600 magyarországi és külhoni diák indult a versenyen, akik közül a döntőre 155 diákot hívtak meg. A díjátadó ünnepségre pedig teljesítményük alapján évfolyamonként 5-9 diák kapott meghívást.

A negyedikes évfolyamon 99 versenyző indult, akik közül a szegedi megmérettetésre 32-en kaptak meghívást, köztük Bán Krisztián is, aki a döntőn a maximális 50 pontból 45-öt ért el, 90%-ban teljesítve a próbát. Eredménye alapján első helyezést ért el.

            A szervezők az első helyezett és a kiemelt első helyezett diákok felkészítőit is jutalmazták. A díjazottak oklevelet, kupát és értékes könyvjutalmat kaptak.

Sok szeretettel gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

Bán Krisztián díjazása

A képen a következők lehetnek: 5 ember, álló emberek

Az I. díjas versenyzők

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, állás és gyermek

Bán Krisztián

A képen a következők lehetnek: 6 ember, köztük Katalin Füleki, , mosolygó emberek, ülő emberek és belső tér

Füleki Katalin, Bán Krisztián

 

A képen a következők lehetnek: 2 ember, köztük Katalin Füleki, , mosolygó emberek, álló emberek és cipők

A képen a következők lehetnek: 4 ember, köztük Katalin Füleki, , mosolygó emberek, álló emberek

Juhász Nándorral, a verseny főszervezőjével

A képen a következők lehetnek: 7 ember, köztük Katalin Füleki, álló emberek, cipők és belső tér

Díjazott felkészítő pedagógusok

A képen a következők lehetnek: 2 ember, köztük Katalin Füleki

A versenynek otthont adó iskola

A képen a következők lehetnek: égbolt és túra/szabadtéri

Szeged központjában

Füleki Katalin tanítónő

https://www.hirmondo.ro/eletmod/cseperedo/harom-diakunkat-dijaztak/

KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ANYANYELVI VETÉLKEDŐ ÉS

ÎMI PLACE LIMBA ROMÂNĂ VETÉLKEDŐ

            2019. április 11-én szervezték meg a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő megyei szakaszát Baróton. Körzetünket, iskolánkat a IV. A. osztály három tanulójából álló Szókimondók csapata képviselte: Bán Krisztián, Fazakas Anna-Róza és Jakab Nóra.  A megyei fordulóra való eljutást hosszas munka előzte meg: a csapat tagjai szeptembertől márciusig a Napsugár gyermekfolyóirat Szólj, szám! rovatának feladatait havonta megoldották és beküldték a Napsugár szerkesztőségébe. Ez feltétele volt a versenyen való indulásnak. A körzeti szakaszon a legjobbak voltak, így jutottak el a megyei megmérettetésre.

A megyei fordulón a csapatnak tíz próbából álló feladatsort kellett teljesítenie, ahol kitűnően helytálltak. III. helyezést értek el, amellyel kiérdemelték az országos döntőn való részvételt.

https://scontent.fsbz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/57106715_818222328546735_7436490097815453696_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_ht=scontent.fsbz1-1.fna&oh=38dadf41cb89485594d7ac5b28496ecd&oe=5D34E614

Szókimondók csapata

https://scontent.fsbz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/56958755_357300668235375_1588640812890062848_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent.fsbz1-1.fna&oh=77be3d90a42e2315999fc329ea80b8f1&oe=5D40BD25

https://scontent.fsbz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/56890373_1297694903725078_2768473268313653248_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent.fsbz1-1.fna&oh=4e24af8a6f963d86af8f7e50112c1dd1&oe=5D384B6E

Balról jobbra: Fazakas Anna-Róza, Füleki Katalin, Bán Krisztián, Jakab Nóra

            2019. április 12-én tartották idén első alkalommal az Îmi place limba română elnevezésű versenyt, III-IV. osztályos gyerekeknek. Körzetünket, iskolánkat a Prunel Krisztián és Tofán Maja páros képviselte a IV. A. osztályból. Tíz feladatból álló feladatsort kellett megoldaniuk, mely a négy alapkompetenciát mérte: szóbeli szövegértés, írásbeli szövegértés, szóbeli szövegalkotás és írásbeli szövegalkotás. Nagyon szépen szerepelt a páros, dicséretben részesültek.

https://scontent.fsbz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/57012542_835935390117710_8905965213421928448_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_ht=scontent.fsbz1-1.fna&oh=49c7f0d66f27d3ba992489592d105e66&oe=5D4E6388

Deștepții: Tofán Maja, Prunel Krisztián

https://scontent.fsbz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/57166084_2002448296531460_1259767474748915712_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent.fsbz1-1.fna&oh=d630ace469ee8a8101e389a1ab7d0c4f&oe=5D3389A1

Díjazás: IV. helyezés, dicséret

A képen a következők lehetnek: 11 ember, , mosolygó emberek, álló emberek, fa, gyermek, fű, túra/szabadtéri és természet

A résztvevők

A képen a következők lehetnek: 11 ember, , mosolygó emberek, ülő emberek, gyermek, fa és túra/szabadtéri

A díjazottak

Mindannyiuknak szeretettel gratulálunk a kitartó munkáért és a szép eredményekért!

Füleki Katalin tanítónő

ISKOLÁNK NÉPDALCSOPORTJAI

2019. április 11-én került sor második alkalommal a Kisiskolás Népdalcsoportok Találkozójára a Vigadó Művelődési Házban. A találkozóra 13 csoport nevezett be Kézdivásárhelyről, Kézdiszentlélekről, Kézdiszentkeresztről, Bélafalváról, Lemhényből, Esztelnekről, Szentkatolnáról és Torjáról, összesen 180 kisdiákkal.

 Iskolánkat 3 dalcsoport kéviselte: az előkészítő osztályosok Forrás nevet viselő dalcsoportja, az első osztályosokból álló Csillagvirág dalcsoport, valamint a IV. A. osztály Tulipán nevet viselő dalcsoportja a következő résztvevőkkel:

FORRÁS népdalcsoport, előkészítő osztályosok:

Deszke Bíborka          E. A                Voloncs Hanna-Vivien          E. B.

Győri Maja                 E. A.               Milinte Nóra                           E. C

Erdő Márk                  E. A                Csabai Abigél                        E. C.

Pap Anna                    E. A.               Daczó Andrea                        E. C.

Simon-Vizi Dorka      E. A.               Dancs Anita                           E. C.

Pál-Barabás Dorka     E. A.               Istvánfi Réka                         E. C.

Marthi Helén              E. B.               Milinte Noémi                        E. C.

Székely Gréta             E. B.               Opra Fanni                             E. C.

            Felkészítők: Vollancs Szidónia, Ráduly Márta, Sós Katalin tanítónők

CSILLAGVIRÁG népdalcsoport, első osztályosok:

Gyergyaiu Barbara                 I. A.                 Mátyás Dorottya        I. B.

Bodor Blanka Mária               I. A.                 Pánczél Tímea           I. B.

Danalizi Dorka-Mária             I. A.                Dombi Gergely          I. B.

Szálteleki Fanni                      I. A.                Sós Réka                    I. B.

Rácz Mónika                          I. A.                Sánta Norbert             I. B.

Jakab Ágnes                           I. B.                Székely Kyra              I. B.

Karacsi Máté                          I. B.                Akácsos Hanna          I. B.

Kelemen Henrietta                 I. B.              

            Felkészítők: Koszti Ildikó, Gherghel Andrea tanítónők

TULIPÁN népdalcsoport, IV. A. osztályosok:

Dani Alexa                                         Gáll Attila

Datki-Turóczy Karola                        Laczkó Botond

Jakab Beatrix                                     Szabó Beáta

Jakab Nóra                                         Timár Szende

Fazakas Anna-Róza                           Tofán Maja

Finta Fruzsina                                    Tóth Fanni

Prunel Krisztián                                 Török Szende

Bandi Ákos                                        Gergely Botond

Kerekes Gergő          

            Felkészítő: Füleki Katalin tanítónő

            A találkozót a tanítók dalcsoportja nyitotta meg egy gyimesi dalcsokorral, majd a 13 csoport a sorshúzással megállapított sorrendben lépett színpadra egy-egy 4-5 népdalból álló dalcsokorral. Iskolánk tanulói kitűnően szerepeltek.

            A találkozó záró momentumaként a résztvevők megtanultak egy népi köszöntő éneket, majd egy közös csoportkép készült a népviseletbe öltözött résztvevőkkel.

Köszönet a a Vigadó Művelődési Háznak, hogy helyet biztosított a rendezvény számára, a Wegener Pro Sanitate Alapítványnak az anyagi támogatásért. Köszönet a pedagógusoknak és a résztvevő tanulók szüleinek a lelkes hozzáállásért, Berszán Zita és Győri Mónika szülőknek az anyagi támogatásért.

A képen a következők lehetnek: 2 ember, álló emberek, éjszaka és belső tér

Tanítók népdalcsoportja

A képen a következők lehetnek: 14 ember, , mosolygó emberek, álló emberek és belső tér

Forrás népdalcsoport: előkészítő A., B., C. osztályosok

A képen a következők lehetnek: 17 ember, , mosolygó emberek, álló emberek

Csillagvirág népdalcsoport: I. A., B. osztályosok

A képen a következők lehetnek: 15 ember, , mosolygó emberek, álló emberek és belső tér

Tulipán népdalcsoport: IV. A. osztályosok

 

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és belső tér

A népdaltalálozó résztvevői

 

 

https://www.3szek.ro/load/cikk/122276/kisiskolas-nepdalcsoportok-talalkozoja?fbclid=IwAR29P097duRM8xRXN3Zap4bxkO4wL20H4IceDx4iEOfPO2NFdempOuyL95E

 

 

Füleki Katalin tanítónő

2019 népdaltalálkozó IV. A.  válaszúti dalcsokor - HANGANYAG

SZÉKELYFÖLDI REGIONÁLIS NÉPDALVETÉLKEDŐ CSÍKSZEREDÁBAN

 

2019. április 6-án került sor a Csak tiszta forrásból nevet viselő Székelyföldi Regionális Nédalvetélkedőre Csíkszeredában, ahol Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyékből a legtehetségesebb IV-XII. osztályos népdalénekesek vettek részt. Iskolánkat, városunkat az általános iskolások közül Finta Fruzsina IV. A. osztályos diák képviselte, aki a tavaly októberben a sepsiszentgyöri Tiszta Forrás Népdalvetélkedőn III. helyezést ért el, így meghívást kapott erre a megmérettetésre.

A verseny nagyon magas színvonalát az is meghatározza, hogy a IV-V. osztályosok 10, a VI-VIII.-osok 15, a IX-XII.-es diákok 20 népdallal készülnek a megmérettetésre, melyből egyet szabadon választanak, egyet pedig a zsűri kérésére adnak elő. E sergszemle után a zsűri kiválasztja a nagyon jók közül is a legjobbakat, akik az ebédszünet utáni második fordulón még egy népdalt elénekelnek.

Finta Fruzsina a legkisebbek közé tartozott ezen a versenyen, és kitűnően helytállt a rendkívül erős mezőnyben. Emléklappal, ajándékfüzettel valamint a versenyen elhangzott népdalokat tartalmazó hanglemezzel tért haza boldogan és elégedetten.

Szeretettel gratulálunk a bátor kiállásért és a szép éneklésért!

 

 

https://scontent.fsbz1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/56280024_2269024050024277_101009624982880256_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_ht=scontent.fsbz1-2.fna&oh=d055d8994572646b6f7234866fda8bd7&oe=5D34CDBA

 

https://scontent.fsbz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/56358474_795457057519898_5464998326816473088_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_ht=scontent.fsbz1-1.fna&oh=6802221d224716806fc578f780dc621d&oe=5D06B008

                                                                         

Tanítónő: Füleki Katalin

Kis színészeink

Iskolánk legkisebb diákjai, az Előkészítő A osztályosok, 2019. március 22-én részt vettek a Gyermekszínjátszó Fesztivál megyei szakaszán, ahol az Aranyszőrű bárány című népmesét adták elő. A fesztivál helyszíne, mint minden évben, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola volt.

Ügyes alakításukért a zsűri KÜLÖNDÍJBAN részesítette Győri Maja, Erdő Márk és Pap Anna kisdiákokat.

Felkészítő tanító: Vollancs Szidónia

SZINESZEK 2019 APR

ISKOLÁNK MATEMATIKÁBAN TEHETSÉGES TANULÓI

MATEK 2019

            Iskolánk matematikában tehetséges tanulói február és március folyamán több matematika versenyen vettek részt, amelyekre a tanév elejétől folyamatosan készültek, és kitűnő eredményeket értek el.

            A Brenyó Mihály Pontszerző Matematikaverseny a III-IV. osztályosokat szólítja meg, melynek megyei döntőjére azok a diákok kapnak meghívást, akik előzetesen négy forduló levelezős feladatait megoldják. Iskolánkat Bán Krisztián és Jakab Nóra IV. A. osztályos tanulók képviselték a megyei megmérettetésen, ahol kitűnően szerepeltek. Jakab Nóra III. helyezést ért el, Bán Krisztián dicséretben részesült.

A Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaverseny a III-VIII. osztályosok versenye, akik négy levelezős forduló megoldása után juthatnak el a Szegeden megszervezett döntőre. Iskolánkat az idén Bán Krisztián, Jakab Nóra IV. A. osztályos, Kaján Botond VII. B. osztályos, valamint Tóth Zsófia VIII. A. osztályos tanulók képviselik.

A Zrínyi Ilona Nemzetközi Matematikaverseny megyei fordulóján is jól teljesítettek diákjaink: a IV. A. osztályból Bán Krisztián II. helyezést ért el, Jakab Nóra dicséretben részesült, a VIII. A. osztályos Tóth Zsófia szintén dicséretet szerzett.

A Kenguru Matematikaverseny IV-VIII. osztályosoknak szóló versenyére iskolánk 65 tanulója nevezett be, akik közül a legmagasabb pontszámot Bán Krisztián és Jakab Nóra IV. A. osztályos tanulók érték el.

A VIII. A. osztályos Tóth Zsófia a II. Országos Magyar Matematika Olimpia megyei szakaszán II. helyezést ért el, részt vett az országos döntőn, ahol dicséretben részesült, és meghívást kapott a nemzetközi döntőre.

            Felkészítő pedagógusok:

                        Füleki Katalin tanítónő

                        Balog Katalin matematika szakos tanárnő

                        Istók Éva matematika szakos tanárnő

            Mindannyiuknak gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

FARSANG – IV. A. OSZTÁLY - 2019

A Petőfi Sándor Gimnázium IV. A. osztályában idén is megszerveztük a farsangi maszkabált 2019. március 1-jén. Az idei farsang egy „playback-show” volt, a gyerekek csoportokba szerveződve vagy egyénileg adták elő kedvenc együttesük vagy énekesük valamelyik dalát. Természetesen playback volt minden produkció, viszont a dalok szövegét mindenki kitűnően tudta, illetve a jelmez és a mozgás utánzása is nagyszerűen sikerült.

            Köszönet a vállalkozó kedvű, segítőkész szülőknek és nagyszülőknek a finom farsangi fánkért.

Ham Ko Ham – Mátyás Hunor, Bán Krisztián, Laczkó Aba Botond, Bálint Huba

Nagy Feró – Jakab Beatrix

Ariana Grande – Németh Kriszta, Szabó Beáta

Pápai Joci – Bandi Ákos

Nági és Ya Ou – Datki-Turóczy Karola, Sánta Dorottya

P. Mobil – Néda Tihamér, Csáki-Antal Zalán, Gáll Attila, Prunel Krisztián

Szikora Róbert – Tóth Szilárd

Shawn Mendes – Pența Adrienn

Halastyák Fanni – Dani Alexa

Nági, Betti, Szelina – Török Szende, Timár Szende, Jakab Nóra

Ocho Macho – Tóth Fanni

Abba – Tofán Maja, Fazakas Anna-Róza, Finta Fruzsina

Libavonat zenekar szólistája – Kerekes Gergő

Csoportkép

Tánc

Tanítónő: Füleki Katalin

Vidám Versek Versmondó Versenye – megyei szakasz 2019

            A Petőfi Sándor Gimnázium alsó tagozata idén 7. alkalommal szervezte meg a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei szakaszát 2019. február 28-án a Vigadó Művelődési Házban, amelyen 49 tanuló vett részt Kovászna megye 10 körzetéből.

            Amint azt a verseny elnevezése is sugallja, a versenyzőknek egy tréfás, humoros verset kellett választaniuk a magyar irodalomból, és azt előadniuk.

            A verseny két kategóriában zajlott: EK-I-II. osztályosok, és III-IV. osztályosok.

Iskolánkat négy tanuló képviselte a megyei versenyen, mindannyian szépen szerepeltek.

                                 Pap Anna – részvételi díj                    EK. osztály

                                 Mátyás Dorottya – részvételi díj        I. A. osztály

                                 Kovács Nóra – dicséret                       III. A. osztály

                                 Fazakas Anna-Róza – II. díj              IV. A. osztály

            Háromtagú bizottság értékelte a versenyzők produkcióit: Kocsis Annamária, a Kovászna megyei tanítók tanfelügyelője, Dr. Ambrus Ágnes magyar szakos tanárnő, Rancz-Gyárfás Zsuzsánna, a kézdivásárhelyi Református Líceum magyar szakos tanára.

            Kovászna megyét 8 alsó tagozatos diák képviseli majd az országos döntőn, amelyet a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szervez 2019. április 5-7. időszakban.

            Köszönet az iskola vezetőségének az előkészületekben nyújtott segítségért, az iskola tanítóinak, a szülőknek, valamint Imre Sándor, a MI-TU-HÁZ vezetőjének az anyagi támogatásért.

                                                                                              Füleki Katalin, megyei szervező

Pap Anna – EK. osztály

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás

Mátyás Dorottya – I. A. osztály

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás

Kovács Nóra – III. A. osztály

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás és belső tér

Fazakas Anna-Róza – IV. A. osztály

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, állás

A zsűri: Rancz-Gyárfás Zsuzsánna, Dr. Ambrus Ágnes, Kocsis Annamária

A képen a következők lehetnek: 3 ember, , mosolygó emberek, ülő emberek és belső tér

A díjátadó izgalommal teli pillanatai

A képen a következők lehetnek: 8 ember, álló emberek, cipők és belső tér

EK-I-II. osztályosok

A képen a következők lehetnek: 5 ember, emberek színpadon, ülő emberek és belső tér

III-IV. osztályosok

A képen a következők lehetnek: 7 ember, , mosolygó emberek, álló emberek, emberek színpadon és belső tér

Az országos döntő résztvevői

A képen a következők lehetnek: 8 ember, , mosolygó emberek, álló emberek

 

 

https://www.hirmondo.ro/eletmod/cseperedo/haromszek-legjobb-szavaloi/

A IV. A OSZTÁLY KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉSE 2018-BAN

            Az idei tanévben is a IV. A osztály közössége tudatosan készült karácsony ünnepére. A készülődést az első adventi gyertyagyújtáson való fellépéssel kezdtük december 1-jén, ahol a gyerekek két adventi ének előadásával tették szebbé a közös ünnepet.

Adventi gyertyagyújtás a város főterén

Ebben az adventi időszakban mindannyian figyeltünk arra, hogy másoknak örömet szerezzünk, odafigyeljünk egymásra, mosolyt varázsoljunk megfeszített erővel dolgozó munkások, szülők, nagyszülők, pedagógusok arcára.

            Az adventi időszak minden hétköznapja egy mesével kezdődött, majd a közösen elkészített jócselekedeteket tartalmazó feladatokból mindenkinek jutott egy az adventi időszak egy-egy napjára. Minden nap egyvalaki kapott feladatot, amiről másnap beszámolt, hogy hogyan sikerült teljesítenie.

December 19-én a Boldog Özséb Templomban tartottuk meg karácsonyi előadásunkat a szülők, nagyszülők és sok érdeklődő jelenlétében. A gyerekek 16 népszerű és modern feldolgozású karácsonyi dalt énekeltek el, majd 13 dalt furulyán is bemutattak.

Szereplés a Boldog Özséb Templomban

December 20-án délelőtt Babos Ani, dekorációs szakember vezetésével gyönyörű adventi ajtó- és asztali díszeket készítettünk karácsonyi ajándékként. Ezen kívül fonalgrafikával díszített karácsonyi üdvözlőlapokat is készítettek a gyerekek.

Ajtó- és asztali díszek

December 21-én délelőtt ellátogattunk a Zarah Moden nadrággyárba, ahol a munkásokat örvendeztettük meg karácsonyi dalainkkal.

A Zarah Moden nadrággyárban

December 21-én este pedig a Karácsonyi Gyermekvárosban került sor az osztály karácsonyi előadására, melyen jelen voltak a szülők, nagyszülők és sok-sok érdeklődő.

Ünnepi előadás a Karácsonyi Gyermekvárosban

December folyamán egy maradandó karácsonyi ajándék, emlék készült. A karácsonyi műsor dalait és furulyajátékát sikerült egy karácsonyi albumon rögzítenünk Szabó István zenész-technikus segítségével. Sok-sok óra felkészülés, odaadó, kitartó munka, gyakorlás, lemondás van a hátterében ennek a produkciónak. Annak az élménynek a megtapasztalása, hogy mi magunk lehetünk ajándék, megteremtette bennünk az ünnep hangulatát, megmutatta mindannyiunknak a karácsony lényegét, értékét.

A CD hanganyagának rögzítése a stúdióvá alakult osztályteremben

Nem található automatikus leírás.

Nem található automatikus leírás.

 

https://www.hirmondo.ro/eletmod/cseperedo/karacsonyi-ajandek/

 

Tanítónő:

Füleki Katalin

SZÍVBŐL SZÍVNEK

“Minden emberi lény, akár fogyatékos, akár nem, igyekszik képességei legjavát nyújtani, és ha boldogságra törekszik, meg is fogja lelni a boldogságot.” (Naoki Higashida)

Iskolánk 6 b. osztályosai látogattak el 2018. december 10–én a nyújtódi családi házba, hogy egy kis mosolyt csaljanak az ott élő fogyatékos gyerekek arcára. Az ajándékok a ruhák mellett, játékokból és édességekből álltak. Egy élmény volt látni és átélni az örömüket, szeretetüket, ahogy a meleg otthonukban fogadtak.

SZIVBOL 2018 

SZIVBOL 2018 2Szőcs Réka, angol szakos tanárnő


 

FÉRFIÉNEK VÁLASZÚTON 2018

FÉRFIÉNEK VÁLASZÚTON

„Nem vagyok népdalénekes, csak a magyar népdal szerelmese!”

Ez a Kallós Zoltán által sokszor mondott gondolat volt a mottója a 2018. november 9-11. időszakban a Kolozs megyei Válaszúton megrendezett Férfiének nevű népdalfesztiválnak és -versenynek, melyet a Kallós Zoltán Alapítvány indított útjára idén első ízben az elhunyt néprajzkutató, népzenegyűjtő emlékére. Ezen a rendhagyó vetélkedőn kizárólag csak 6-10 éves korú fiúk, 11-14 éves legénykék, ifjú legények, férfiak és szépkorúak vehettek részt egyéni illetve csoportos produkciókkal. A rendezvényre Erdélyből, Moldvából, Gyimesből és Magyarországról érkeztek versenyzők, akik 3 kategóriában indultak: szólóének, szólóének hangszerkísérettel és csoportos éneklés. A vetélkedő másik érdekessége, hogy a zsűri tagjai minannyian nők voltak, népdalénekesek, néptáncoktatók.

Kovászna megye is képviseltette magát két kategóriában. A kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium négy IV. A osztályos diákja: Gáll Attila, Gergely Botond Zalán, Laczkó Aba Botond és Prunel Krisztiánvalamint a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Általános Iskola három tanulója: Gáspár Adorján, Gáspár Zalán és Szöllősi Roland egy csoportként léptek színpadra a csoportos ének kategóriában. A Gábor Judit tanítónővel való intenzív szakmai kapcsolatból bontakozott ki a partnerkapcsolat a két iskola, illetve a népdalkedvelő, népdaléneklő gyerekek között. A 7 fiúból álló csoport egy öt népdalból álló népdalcsokrot mutatott be, amely a versenykiírás értelmében tartalmazott egy Kallós Zoltán által gyűjtött népdalt is. Sikeres szereplésüket a zsűri

I. díjjal jutalmazta.

A házigazdák mindent megtettek azért, hogy minden résztvevő jól érezze magát, és élményekkel gazdagodva, a népdaléneklésben megerősödve, feltöltődve térjen haza.

A versenyre való utazást úgy szerveztük meg, hogy sor kerülhessen egy rövid kolozsvári városnézésre is, melynek során Mátyás király szülőházát, lovas szobrát és a Szent Mihály templomot is megtekintettük. A városban való séta is nagy élményt jelentett a gyerekeknek, akárcsak a vonattal való utazás.

A szülők és a gyerekek nevében is hálásan köszönjük a New Fashion Nadrággyár vezetőségének a versenyre való utazás költégeinek fedezését.

http://szabadsag.ro/-/ferfienek-nepdalvetelkedo-valaszuton?fbclid=IwAR2ozrGxXu6RgnZKcE7d02O8S2Be7n0M6liEfDjrePi10PCaYuP0LtMdXk4

Füleki Katalin tanítónő, IV. A. osztály

A csapat éneklés közben

Balról jobbra: Prunel Krisztián, Laczkó Aba Botond, Gáspár Adorján,

Gáspár Zalán, Szöllősi Roland, Gáll Attila, Laczkó Aba Botond

Petőfis versenyzők: Prunel Krisztián, Gergely Botond Zalán, Gáll Attila, Laczkó Aba Botond

Együtt Füleki Katalin és Gábor Judit felkészító tanítónőkkel

A résztvevők és a zsűri

Válaszúton, a Kallós Zoltán Alapítvány udvarán

Kolozsváron, a Szent Mihály templom előtt

Kolozsváron, Mátyás király szobránál

Kolozsváron, Mátyás király szülőházánál

A kolozsvári állomáson

LEGENDA HŐSÖK

2018. október 25 - én került sor a Legenda hősök című rajzverseny díjátadó ünnepségére. A pályázat felhívása értelmében a tanulók feladata volt a pályamunkák elkészítése egy legenda hőséről vagy a legenda egyik eseményéről, szabadon választott technikával.

Az I. B osztályos gyerekek a Szent Anna-tó legendáját jelenítették meg.

A díjátadót a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola sportcsarnokában tartották meg. Az I. B osztályból Pánczél Tímea tanuló III. díjatAkácsos Hanna és Bán Hunor tanulók részvételi okleveletkaptak. A díjazottak könyvjutalomban is részesültek.

A díjazott munkák egy ISBN számmal ellátott folyóiratban is megjelennek.

Gratulálunk és köszönjük a részvételt a gyerekeknek, a támogatást a szülőknek!

Gherghel Andrea tanítónő

         

                                Pánczél Tímea                             Akácsos Hanna, Bán Hunor, Pánczél Tímea                              

 


BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY

            A Bolyai Matematika Csapatverseny 2004-ben került legelőször megrendezésre Budapesten, középiskolai tanárok kezdeményezésére, V-VIII. osztályos diákok évfolyamonként szerveződő 4 fős csapatai számára. A következő években egyre többen csatlakoztak a versenyhez Magyarország minden megyéjéből, majd Erdélyből Kovászna, Hargita, Bihar, Kolozs és Szilágy megye diákjai is bekapcsolódtak. Az utóbbi években a III-IV. osztályosok is részt vehetnek a versenyen. A verseny egy írásbeli feladatsor megoldásából áll. Évfolyamonként a legtöbb pontszámot szerzett csapat részvételt nyer a Kárpát-medencei döntőre.

            Iskolánkból 14 csapat 55 diákja vett részt a megyei fordulón: 1 negyedikesekből álló csapat, 5 ötödikes2 hatodikos4 hetedikes és 2 nyolcadikos csapat. A 14 csapatból 5 csapat az első tíz helyezett között végzett.

            A megyei díjkiosztó ünnepségen kategóriánként az első hat helyezett csapatot és a felkészítő pedagógusokat díjazzák. Iskolánk negyedikes, valamint az egyik nyolcadikos csapata meghívást kapott erre az eseményre. Mindkét csapat a 6. helyen végzett.

IV. A. osztály csapatának tagjai:

Bán Krisztián, Finta Fruzsina, Jakab Nóra, Prunel Krisztián

Felkészítő: Füleki Katalin tanítónő

            A VIII. A. osztály csapatának tagjai:

Tóth Zsófia, Kerekes Csongor, Puskás Cynthia-Laeticia

            Felkészítő: Istók Éva matematika tanárnő

            Mindannyiuknak gratulálunk!

 


Közös vakációs tevékenység: biciklitúra Hatolykára

2018. október 31-én a IV. A osztály tanulóival az őszi vakáció nagyszerű időjárását kihasználva egy biciklitúrán vettünk részt a Kézdivásárhely – Hatolyka útvonalon.

A kirándulás célja a kikapcsolódás, az együttlét, a rendszeres mozgás, a kerékpározás népszerűsítése, az elsajátított közlekedési szabályok alkalmazása valamint a környék szépségeinek, értékeinek felfedezése volt.

Szentkatolnáig a mezei úton haladt a csapat, utána pedig a műúton Hatolykáig.

Hatolyka nevezetességei közül meglátogattuk az 1650-ből való templomot, illetve a hozzá tartozó haranglábnak nevezett tornyot, majd a 2013-ban felújított, gyógyvizéről és mofettájáról híres Hatolykai Fürdőt. A Feketeügy partjáig is elkerekeztünk, hogy a valóságban is lássuk mindazt, amiről földrajz órán tanulunk.

A gyerekek nagy lelkesedéssel vettek részt ezen a kiránduláson, nyitottak voltak az új információkra. Megközelítőleg 20 km-t tekertünk. Köszönet Szabó Tünde, Turóczy Angéla, Csáki Emőke és Fazakas István szülőknek, akik velünk tartottak a túrán.

Indulásra készen

Szentkatolna és Hatolyka között, a szentkatolnai vasútállomás

A hatolykai templom előtti kertben

A haranglábnak nevezett templomtorony előtt

A templomudvar kapujában

Hatolykai Fürdő

Hatolykai Fürdő mofettája

A hatolykai játszótéren

A Feketeügy partján

Tanítónő: Füleki Katalin, IV. A. osztály

 


Zrínyi Ilona Matematikaverseny – 2018

megyei eredmények / országos döntő, Kecskemét

https://www.hirmondo.ro/cseperedo/az-eddigi-legsikeresebb-verseny/

            A Petőfi Sándor Gimnázium III. A. osztályából idén 7 tanuló: Bán Krisztián, Csáki-Antal Zalán, Finta Fruzsina, Gergely Botond-Zalán, Jakab Nóra, Mátyás Hunor és Prunel Krisztián vett részt a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei szakaszán. A III. osztályosok csapatversényében a Bán Krisztián, Jakab Nóra és Prunel Krisztián – az iskola három legmagasabb pontszámot elért harmadikos versenyzője – tanulókból álló csapat a III. helyen végzett.

Bán Krisztián a Kovászna megyében induló 135 III. osztályos diák közül az első helyen végzett, így meghívást kapott a kecskeméti országos döntőre.

 A döntőn 81 harmadikos mérte össze tudását. Krisztián az idén is az első 20 díjazott között volt: 16. helyezést ért el.

            Sok szeretettel gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

                                                                                                          Füleki Katalin tanítónő

Kecskeméten, eredményhirdetésre várva

 

Díjátadó

 

Bán Krisztián – 16. helyezett

 

A díjazottak között

 

Kovászna megye csapata

 

ISKOLÁNK NÉPDALBARÁTAI

https://www.hirmondo.ro/cseperedo/dijazott-kisdiakok/

2018. október 13-án került sor a sepsiszentgyörgyi Eufónia Kulturális Egyesület szervezésében a XVII. Tiszta Forrás megyei rangú Népdalvetélkedőre, melyen iskolánkból 5 tanuló vett részt: Pap Anna az Előkészítő A. osztályból, Finta Fruzsina, Jakab Beatrix, Timár Szende és Török Szende a IV. A. osztályból. A verseny magas színvonalát az is meghatározza, hogy az előkészítő, első és másodikos tanulók 5, a III-V. osztályos gyerekek 10, míg az VI-XII.-es diákok 20 népdallal készülnek a megmérettetésre, melyből egyet szabadon választanak, egyet pedig a zsűri kérésére adnak elő. A nagyon erős mezőnyben iskolánk diákjai szépen szerepeltek:

Pap Anna – I. díj

Finta Fruzsina –  III. díj

Török Szende – dicséret

A IV-XII. osztályosok díjazottjai meghívást kaptak a székelyföldi döntőre, amely jövő tavasszal lesz megszervezve. Ezen a rendezvényen Kovászna, Hargita és Maros megyéből gyűlnek össze a legtehetségesebb népdalénekesek, és ismét megcsillogtathatják tehetségüket. A döntő helyszínéről később értesítenek a szervezők.

Iskolánkat Finta Fruzsina képviseli majd a döntőn. A Kovászna megyének fenntartott helyek számától függően Török Szende is meghívást kaphat erre a versenyre. Erről is később kapunk értesítést.

Szeretettel gratulálunk a bátor kiállásért és a szép éneklésért!

A képen a következők lehetnek: 13 ember, , mosolygó emberek, kosárlabdapálya és belső tér

Tiszta Forrás Népdalvetélkedő, Sepsiszentgyörgy, 2018. október 13.

A közel 100 versenyző az Előkészítő – XII. osztályokból

Balról jobbra: Finta Fruzsina, Timár Szende, Pap Anna, Török Szende, Jakab Beatrix

https://scontent.fsbz1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/43951169_356638755077907_2150135661456261120_n.jpg?_nc_cat=110&oh=42295d1fac6104dcca25e3111d6cf046&oe=5C6133A4

Díjazás után

Füleki Katalin tanítónő, IV. A. osztály

Vidám Versek Versmondó Versenye – megyei szakasz 2018

            A Petőfi Sándor Gimnázium alsó tagozata idén 6. alkalommal szervezte meg a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei szakaszát 2018. március 28-án a Vigadó Művelődési Házban, amelyen 49 tanuló vett részt Kovászna megye 10 körzetéből.

            Amint azt a verseny elnevezése is sugallja, a versenyzőknek egy tréfás, humoros verset kellett választaniuk a magyar irodalomból, és azt előadniuk.

            A verseny két kategóriában zajlott: EK-I-II. osztályosok, és III-IV. osztályosok.

Iskolánkat három tanuló képviselte a megyei versenyen, mindhárman kitűnően szerepeltek.

                                 Mátyás Dorottya – részvételi díj        EK. A. osztály

                                 Fazakas Anna-Róza – I. díj               III. A. osztály

                                 Rancz-Gyárfás Gergő – I. díj                        IV. A. osztály

Kovászna megyét 8 alsó tagozatos diák képviseli majd az országos döntőn – közöttük iskolánk két első díjas szavalója is –, amelyet a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szervez 2018. április 20-22. időszakban.

                                                                                              Füleki Katalin, megyei szervező

EK-I-II. osztályosok

A díjátadó örömteli pillanatai


EK-I-II. osztályos díjazottak

III-IV. osztályos díjazottak

Az országos döntő résztvevői

III-IV. osztályos országos döntősök:

Rancz-Gyárfás Gergő, Kolcza Nikolett,  Fazakas Anna-Róza, László Antal Zsombor

Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma