BESZÁMOLÓK, EREDMÉNYEK

FARSANG – IV. A. OSZTÁLY - 2019

A Petőfi Sándor Gimnázium IV. A. osztályában idén is megszerveztük a farsangi maszkabált 2019. március 1-jén. Az idei farsang egy „playback-show” volt, a gyerekek csoportokba szerveződve vagy egyénileg adták elő kedvenc együttesük vagy énekesük valamelyik dalát. Természetesen playback volt minden produkció, viszont a dalok szövegét mindenki kitűnően tudta, illetve a jelmez és a mozgás utánzása is nagyszerűen sikerült.

            Köszönet a vállalkozó kedvű, segítőkész szülőknek és nagyszülőknek a finom farsangi fánkért.

Ham Ko Ham – Mátyás Hunor, Bán Krisztián, Laczkó Aba Botond, Bálint Huba

Nagy Feró – Jakab Beatrix

Ariana Grande – Németh Kriszta, Szabó Beáta

Pápai Joci – Bandi Ákos

Nági és Ya Ou – Datki-Turóczy Karola, Sánta Dorottya

P. Mobil – Néda Tihamér, Csáki-Antal Zalán, Gáll Attila, Prunel Krisztián

Szikora Róbert – Tóth Szilárd

Shawn Mendes – Pența Adrienn

Halastyák Fanni – Dani Alexa

Nági, Betti, Szelina – Török Szende, Timár Szende, Jakab Nóra

Ocho Macho – Tóth Fanni

Abba – Tofán Maja, Fazakas Anna-Róza, Finta Fruzsina

Libavonat zenekar szólistája – Kerekes Gergő

Csoportkép

Tánc

Tanítónő: Füleki Katalin

Vidám Versek Versmondó Versenye – megyei szakasz 2019

            A Petőfi Sándor Gimnázium alsó tagozata idén 7. alkalommal szervezte meg a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei szakaszát 2019. február 28-án a Vigadó Művelődési Házban, amelyen 49 tanuló vett részt Kovászna megye 10 körzetéből.

            Amint azt a verseny elnevezése is sugallja, a versenyzőknek egy tréfás, humoros verset kellett választaniuk a magyar irodalomból, és azt előadniuk.

            A verseny két kategóriában zajlott: EK-I-II. osztályosok, és III-IV. osztályosok.

Iskolánkat négy tanuló képviselte a megyei versenyen, mindannyian szépen szerepeltek.

                                 Pap Anna – részvételi díj                    EK. osztály

                                 Mátyás Dorottya – részvételi díj        I. A. osztály

                                 Kovács Nóra – dicséret                       III. A. osztály

                                 Fazakas Anna-Róza – II. díj              IV. A. osztály

            Háromtagú bizottság értékelte a versenyzők produkcióit: Kocsis Annamária, a Kovászna megyei tanítók tanfelügyelője, Dr. Ambrus Ágnes magyar szakos tanárnő, Rancz-Gyárfás Zsuzsánna, a kézdivásárhelyi Református Líceum magyar szakos tanára.

            Kovászna megyét 8 alsó tagozatos diák képviseli majd az országos döntőn, amelyet a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szervez 2019. április 5-7. időszakban.

            Köszönet az iskola vezetőségének az előkészületekben nyújtott segítségért, az iskola tanítóinak, a szülőknek, valamint Imre Sándor, a MI-TU-HÁZ vezetőjének az anyagi támogatásért.

                                                                                              Füleki Katalin, megyei szervező

Pap Anna – EK. osztály

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás

Mátyás Dorottya – I. A. osztály

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás

Kovács Nóra – III. A. osztály

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás és belső tér

Fazakas Anna-Róza – IV. A. osztály

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, állás

A zsűri: Rancz-Gyárfás Zsuzsánna, Dr. Ambrus Ágnes, Kocsis Annamária

A képen a következők lehetnek: 3 ember, , mosolygó emberek, ülő emberek és belső tér

A díjátadó izgalommal teli pillanatai

A képen a következők lehetnek: 8 ember, álló emberek, cipők és belső tér

EK-I-II. osztályosok

A képen a következők lehetnek: 5 ember, emberek színpadon, ülő emberek és belső tér

III-IV. osztályosok

A képen a következők lehetnek: 7 ember, , mosolygó emberek, álló emberek, emberek színpadon és belső tér

Az országos döntő résztvevői

A képen a következők lehetnek: 8 ember, , mosolygó emberek, álló emberek

 

 

https://www.hirmondo.ro/eletmod/cseperedo/haromszek-legjobb-szavaloi/

A IV. A OSZTÁLY KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉSE 2018-BAN

            Az idei tanévben is a IV. A osztály közössége tudatosan készült karácsony ünnepére. A készülődést az első adventi gyertyagyújtáson való fellépéssel kezdtük december 1-jén, ahol a gyerekek két adventi ének előadásával tették szebbé a közös ünnepet.

Adventi gyertyagyújtás a város főterén

Ebben az adventi időszakban mindannyian figyeltünk arra, hogy másoknak örömet szerezzünk, odafigyeljünk egymásra, mosolyt varázsoljunk megfeszített erővel dolgozó munkások, szülők, nagyszülők, pedagógusok arcára.

            Az adventi időszak minden hétköznapja egy mesével kezdődött, majd a közösen elkészített jócselekedeteket tartalmazó feladatokból mindenkinek jutott egy az adventi időszak egy-egy napjára. Minden nap egyvalaki kapott feladatot, amiről másnap beszámolt, hogy hogyan sikerült teljesítenie.

December 19-én a Boldog Özséb Templomban tartottuk meg karácsonyi előadásunkat a szülők, nagyszülők és sok érdeklődő jelenlétében. A gyerekek 16 népszerű és modern feldolgozású karácsonyi dalt énekeltek el, majd 13 dalt furulyán is bemutattak.

Szereplés a Boldog Özséb Templomban

December 20-án délelőtt Babos Ani, dekorációs szakember vezetésével gyönyörű adventi ajtó- és asztali díszeket készítettünk karácsonyi ajándékként. Ezen kívül fonalgrafikával díszített karácsonyi üdvözlőlapokat is készítettek a gyerekek.

Ajtó- és asztali díszek

December 21-én délelőtt ellátogattunk a Zarah Moden nadrággyárba, ahol a munkásokat örvendeztettük meg karácsonyi dalainkkal.

A Zarah Moden nadrággyárban

December 21-én este pedig a Karácsonyi Gyermekvárosban került sor az osztály karácsonyi előadására, melyen jelen voltak a szülők, nagyszülők és sok-sok érdeklődő.

Ünnepi előadás a Karácsonyi Gyermekvárosban

December folyamán egy maradandó karácsonyi ajándék, emlék készült. A karácsonyi műsor dalait és furulyajátékát sikerült egy karácsonyi albumon rögzítenünk Szabó István zenész-technikus segítségével. Sok-sok óra felkészülés, odaadó, kitartó munka, gyakorlás, lemondás van a hátterében ennek a produkciónak. Annak az élménynek a megtapasztalása, hogy mi magunk lehetünk ajándék, megteremtette bennünk az ünnep hangulatát, megmutatta mindannyiunknak a karácsony lényegét, értékét.

A CD hanganyagának rögzítése a stúdióvá alakult osztályteremben

Nem található automatikus leírás.

Nem található automatikus leírás.

 

https://www.hirmondo.ro/eletmod/cseperedo/karacsonyi-ajandek/

 

Tanítónő:

Füleki Katalin

SZÍVBŐL SZÍVNEK

“Minden emberi lény, akár fogyatékos, akár nem, igyekszik képességei legjavát nyújtani, és ha boldogságra törekszik, meg is fogja lelni a boldogságot.” (Naoki Higashida)

Iskolánk 6 b. osztályosai látogattak el 2018. december 10–én a nyújtódi családi házba, hogy egy kis mosolyt csaljanak az ott élő fogyatékos gyerekek arcára. Az ajándékok a ruhák mellett, játékokból és édességekből álltak. Egy élmény volt látni és átélni az örömüket, szeretetüket, ahogy a meleg otthonukban fogadtak.

SZIVBOL 2018 

SZIVBOL 2018 2Szőcs Réka, angol szakos tanárnő


 

FÉRFIÉNEK VÁLASZÚTON 2018

FÉRFIÉNEK VÁLASZÚTON

„Nem vagyok népdalénekes, csak a magyar népdal szerelmese!”

Ez a Kallós Zoltán által sokszor mondott gondolat volt a mottója a 2018. november 9-11. időszakban a Kolozs megyei Válaszúton megrendezett Férfiének nevű népdalfesztiválnak és -versenynek, melyet a Kallós Zoltán Alapítvány indított útjára idén első ízben az elhunyt néprajzkutató, népzenegyűjtő emlékére. Ezen a rendhagyó vetélkedőn kizárólag csak 6-10 éves korú fiúk, 11-14 éves legénykék, ifjú legények, férfiak és szépkorúak vehettek részt egyéni illetve csoportos produkciókkal. A rendezvényre Erdélyből, Moldvából, Gyimesből és Magyarországról érkeztek versenyzők, akik 3 kategóriában indultak: szólóének, szólóének hangszerkísérettel és csoportos éneklés. A vetélkedő másik érdekessége, hogy a zsűri tagjai minannyian nők voltak, népdalénekesek, néptáncoktatók.

Kovászna megye is képviseltette magát két kategóriában. A kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium négy IV. A osztályos diákja: Gáll Attila, Gergely Botond Zalán, Laczkó Aba Botond és Prunel Krisztiánvalamint a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Általános Iskola három tanulója: Gáspár Adorján, Gáspár Zalán és Szöllősi Roland egy csoportként léptek színpadra a csoportos ének kategóriában. A Gábor Judit tanítónővel való intenzív szakmai kapcsolatból bontakozott ki a partnerkapcsolat a két iskola, illetve a népdalkedvelő, népdaléneklő gyerekek között. A 7 fiúból álló csoport egy öt népdalból álló népdalcsokrot mutatott be, amely a versenykiírás értelmében tartalmazott egy Kallós Zoltán által gyűjtött népdalt is. Sikeres szereplésüket a zsűri

I. díjjal jutalmazta.

A házigazdák mindent megtettek azért, hogy minden résztvevő jól érezze magát, és élményekkel gazdagodva, a népdaléneklésben megerősödve, feltöltődve térjen haza.

A versenyre való utazást úgy szerveztük meg, hogy sor kerülhessen egy rövid kolozsvári városnézésre is, melynek során Mátyás király szülőházát, lovas szobrát és a Szent Mihály templomot is megtekintettük. A városban való séta is nagy élményt jelentett a gyerekeknek, akárcsak a vonattal való utazás.

A szülők és a gyerekek nevében is hálásan köszönjük a New Fashion Nadrággyár vezetőségének a versenyre való utazás költégeinek fedezését.

http://szabadsag.ro/-/ferfienek-nepdalvetelkedo-valaszuton?fbclid=IwAR2ozrGxXu6RgnZKcE7d02O8S2Be7n0M6liEfDjrePi10PCaYuP0LtMdXk4

Füleki Katalin tanítónő, IV. A. osztály

A csapat éneklés közben

Balról jobbra: Prunel Krisztián, Laczkó Aba Botond, Gáspár Adorján,

Gáspár Zalán, Szöllősi Roland, Gáll Attila, Laczkó Aba Botond

Petőfis versenyzők: Prunel Krisztián, Gergely Botond Zalán, Gáll Attila, Laczkó Aba Botond

Együtt Füleki Katalin és Gábor Judit felkészító tanítónőkkel

A résztvevők és a zsűri

Válaszúton, a Kallós Zoltán Alapítvány udvarán

Kolozsváron, a Szent Mihály templom előtt

Kolozsváron, Mátyás király szobránál

Kolozsváron, Mátyás király szülőházánál

A kolozsvári állomáson

LEGENDA HŐSÖK

2018. október 25 - én került sor a Legenda hősök című rajzverseny díjátadó ünnepségére. A pályázat felhívása értelmében a tanulók feladata volt a pályamunkák elkészítése egy legenda hőséről vagy a legenda egyik eseményéről, szabadon választott technikával.

Az I. B osztályos gyerekek a Szent Anna-tó legendáját jelenítették meg.

A díjátadót a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola sportcsarnokában tartották meg. Az I. B osztályból Pánczél Tímea tanuló III. díjatAkácsos Hanna és Bán Hunor tanulók részvételi okleveletkaptak. A díjazottak könyvjutalomban is részesültek.

A díjazott munkák egy ISBN számmal ellátott folyóiratban is megjelennek.

Gratulálunk és köszönjük a részvételt a gyerekeknek, a támogatást a szülőknek!

Gherghel Andrea tanítónő

         

                                Pánczél Tímea                             Akácsos Hanna, Bán Hunor, Pánczél Tímea                              

 


BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY

            A Bolyai Matematika Csapatverseny 2004-ben került legelőször megrendezésre Budapesten, középiskolai tanárok kezdeményezésére, V-VIII. osztályos diákok évfolyamonként szerveződő 4 fős csapatai számára. A következő években egyre többen csatlakoztak a versenyhez Magyarország minden megyéjéből, majd Erdélyből Kovászna, Hargita, Bihar, Kolozs és Szilágy megye diákjai is bekapcsolódtak. Az utóbbi években a III-IV. osztályosok is részt vehetnek a versenyen. A verseny egy írásbeli feladatsor megoldásából áll. Évfolyamonként a legtöbb pontszámot szerzett csapat részvételt nyer a Kárpát-medencei döntőre.

            Iskolánkból 14 csapat 55 diákja vett részt a megyei fordulón: 1 negyedikesekből álló csapat, 5 ötödikes2 hatodikos4 hetedikes és 2 nyolcadikos csapat. A 14 csapatból 5 csapat az első tíz helyezett között végzett.

            A megyei díjkiosztó ünnepségen kategóriánként az első hat helyezett csapatot és a felkészítő pedagógusokat díjazzák. Iskolánk negyedikes, valamint az egyik nyolcadikos csapata meghívást kapott erre az eseményre. Mindkét csapat a 6. helyen végzett.

IV. A. osztály csapatának tagjai:

Bán Krisztián, Finta Fruzsina, Jakab Nóra, Prunel Krisztián

Felkészítő: Füleki Katalin tanítónő

            A VIII. A. osztály csapatának tagjai:

Tóth Zsófia, Kerekes Csongor, Puskás Cynthia-Laeticia

            Felkészítő: Istók Éva matematika tanárnő

            Mindannyiuknak gratulálunk!

 


Közös vakációs tevékenység: biciklitúra Hatolykára

2018. október 31-én a IV. A osztály tanulóival az őszi vakáció nagyszerű időjárását kihasználva egy biciklitúrán vettünk részt a Kézdivásárhely – Hatolyka útvonalon.

A kirándulás célja a kikapcsolódás, az együttlét, a rendszeres mozgás, a kerékpározás népszerűsítése, az elsajátított közlekedési szabályok alkalmazása valamint a környék szépségeinek, értékeinek felfedezése volt.

Szentkatolnáig a mezei úton haladt a csapat, utána pedig a műúton Hatolykáig.

Hatolyka nevezetességei közül meglátogattuk az 1650-ből való templomot, illetve a hozzá tartozó haranglábnak nevezett tornyot, majd a 2013-ban felújított, gyógyvizéről és mofettájáról híres Hatolykai Fürdőt. A Feketeügy partjáig is elkerekeztünk, hogy a valóságban is lássuk mindazt, amiről földrajz órán tanulunk.

A gyerekek nagy lelkesedéssel vettek részt ezen a kiránduláson, nyitottak voltak az új információkra. Megközelítőleg 20 km-t tekertünk. Köszönet Szabó Tünde, Turóczy Angéla, Csáki Emőke és Fazakas István szülőknek, akik velünk tartottak a túrán.

Indulásra készen

Szentkatolna és Hatolyka között, a szentkatolnai vasútállomás

A hatolykai templom előtti kertben

A haranglábnak nevezett templomtorony előtt

A templomudvar kapujában

Hatolykai Fürdő

Hatolykai Fürdő mofettája

A hatolykai játszótéren

A Feketeügy partján

Tanítónő: Füleki Katalin, IV. A. osztály

 


ISKOLÁNK NÉPDALBARÁTAI

https://www.hirmondo.ro/cseperedo/dijazott-kisdiakok/

2018. október 13-án került sor a sepsiszentgyörgyi Eufónia Kulturális Egyesület szervezésében a XVII. Tiszta Forrás megyei rangú Népdalvetélkedőre, melyen iskolánkból 5 tanuló vett részt: Pap Anna az Előkészítő A. osztályból, Finta Fruzsina, Jakab Beatrix, Timár Szende és Török Szende a IV. A. osztályból. A verseny magas színvonalát az is meghatározza, hogy az előkészítő, első és másodikos tanulók 5, a III-V. osztályos gyerekek 10, míg az VI-XII.-es diákok 20 népdallal készülnek a megmérettetésre, melyből egyet szabadon választanak, egyet pedig a zsűri kérésére adnak elő. A nagyon erős mezőnyben iskolánk diákjai szépen szerepeltek:

Pap Anna – I. díj

Finta Fruzsina –  III. díj

Török Szende – dicséret

A IV-XII. osztályosok díjazottjai meghívást kaptak a székelyföldi döntőre, amely jövő tavasszal lesz megszervezve. Ezen a rendezvényen Kovászna, Hargita és Maros megyéből gyűlnek össze a legtehetségesebb népdalénekesek, és ismét megcsillogtathatják tehetségüket. A döntő helyszínéről később értesítenek a szervezők.

Iskolánkat Finta Fruzsina képviseli majd a döntőn. A Kovászna megyének fenntartott helyek számától függően Török Szende is meghívást kaphat erre a versenyre. Erről is később kapunk értesítést.

Szeretettel gratulálunk a bátor kiállásért és a szép éneklésért!

A képen a következők lehetnek: 13 ember, , mosolygó emberek, kosárlabdapálya és belső tér

Tiszta Forrás Népdalvetélkedő, Sepsiszentgyörgy, 2018. október 13.

A közel 100 versenyző az Előkészítő – XII. osztályokból

Balról jobbra: Finta Fruzsina, Timár Szende, Pap Anna, Török Szende, Jakab Beatrix

https://scontent.fsbz1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/43951169_356638755077907_2150135661456261120_n.jpg?_nc_cat=110&oh=42295d1fac6104dcca25e3111d6cf046&oe=5C6133A4

Díjazás után

Füleki Katalin tanítónő, IV. A. osztály

Zrínyi Ilona Matematikaverseny – 2018

megyei eredmények / országos döntő, Kecskemét

https://www.hirmondo.ro/cseperedo/az-eddigi-legsikeresebb-verseny/

            A Petőfi Sándor Gimnázium III. A. osztályából idén 7 tanuló: Bán Krisztián, Csáki-Antal Zalán, Finta Fruzsina, Gergely Botond-Zalán, Jakab Nóra, Mátyás Hunor és Prunel Krisztián vett részt a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei szakaszán. A III. osztályosok csapatversényében a Bán Krisztián, Jakab Nóra és Prunel Krisztián – az iskola három legmagasabb pontszámot elért harmadikos versenyzője – tanulókból álló csapat a III. helyen végzett.

Bán Krisztián a Kovászna megyében induló 135 III. osztályos diák közül az első helyen végzett, így meghívást kapott a kecskeméti országos döntőre.

 A döntőn 81 harmadikos mérte össze tudását. Krisztián az idén is az első 20 díjazott között volt: 16. helyezést ért el.

            Sok szeretettel gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

                                                                                                          Füleki Katalin tanítónő

Kecskeméten, eredményhirdetésre várva

Bővebben:  Zrínyi Ilona Matematikaverseny – 2018

Vidám Versek Versmondó Versenye – megyei szakasz 2018

            A Petőfi Sándor Gimnázium alsó tagozata idén 6. alkalommal szervezte meg a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei szakaszát 2018. március 28-án a Vigadó Művelődési Házban, amelyen 49 tanuló vett részt Kovászna megye 10 körzetéből.

            Amint azt a verseny elnevezése is sugallja, a versenyzőknek egy tréfás, humoros verset kellett választaniuk a magyar irodalomból, és azt előadniuk.

            A verseny két kategóriában zajlott: EK-I-II. osztályosok, és III-IV. osztályosok.

Iskolánkat három tanuló képviselte a megyei versenyen, mindhárman kitűnően szerepeltek.

                                 Mátyás Dorottya – részvételi díj        EK. A. osztály

                                 Fazakas Anna-Róza – I. díj               III. A. osztály

                                 Rancz-Gyárfás Gergő – I. díj                        IV. A. osztály

Kovászna megyét 8 alsó tagozatos diák képviseli majd az országos döntőn – közöttük iskolánk két első díjas szavalója is –, amelyet a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szervez 2018. április 20-22. időszakban.

                                                                                              Füleki Katalin, megyei szervező

EK-I-II. osztályosok

A díjátadó örömteli pillanatai

Bővebben: Vidám Versek Versmondó Versenye – megyei szakasz 2018

Iskolánk népdalbarátai

2017. október 7-én a sepsiszentgyörgyi Eufónia Kulturális Egyesület szervezésében került sor a XVI. Tiszta Forrás megyei rangú népdalvetélkedőre, melyen iskolánkból 4 tanuló vett részt, mindannyian a III. A. osztályból: Jakab Beatrix, Timár Szende, Tofán Maja, Török Szende. A verseny magas színvonalát az is meghatározza, hogy az előkészítő, első és másodikos tanulók 5, a III-V. osztályos gyerekek 10, míg az VI-XII.-es diákok 20 népdallal készülnek a megmérettetésre, melyből egyet szabadon választanak, egyet pedig a zsűri kérésére adnak elő. Iskolánk diákjai szépen szerepeltek: Török Szende III. díjjal, Jakab Beatrix dicsérettel tért haza.

2017. október 20-22. között rendezték meg Temes megyében, Újszentesen az Őszirózsa népdalvetélkedő országos szakaszát, melyen 14 megye 120 diákja volt jelen. A résztvevők négy korcsoportban versenyeztek: előkészítő-I-II. osztályosok, III-IV.-esek, V-VI.-osok és VII-VIII. osztályosok. Kovászna megyét 14 diák képviselte, közöttük Török Szende, iskolánk III. A. osztályos tanulója, aki a Háromszéki Népdabarátok megyei népdalversenyen szerezte meg a továbbjutást az országos döntőre. Az országos szakaszon 36 énekessel versenyezve kitűnően helytállt és nagyon szépen énekelt.

Mindannyiuknak gratulálunk!

 

NEPDAL 2017 11

Tiszta Forrás Népdalvetélkedő, Sepsiszentgyörgy


 

 

NEPDAL 2017 22

 

Őszirózsa Országos Népdalvetélkedő, Újszentes, Kovászna megye csapata


 

 

NEPDAL 2017 33

Őszirózsa Országos Népdalvetélkedő, Újszentes, III-IV. osztályosok, köztük Török Szende


 

XI. Gyermekszínjátszó Fesztivál

 

2017. március 25-én szervezték meg a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskolában a XI. Gyermekszínjátszó Fesztivál  megyei szakaszát. Iskolánk III. A osztályos tanulói, Vollancs Szidónia tanítónő vezetésével, már második alkalommal vesznek részt ezen a rendezvényen. Az idén Kányádi Sándor Pacsirtapör című meséjét dramatizálták,  majd  előadták a színpadon. A mese üzenete a kiközösítés elleni szélmalomharc: a nyájszellem uralkodása, amikor gondolkodás nélkül követjük a bajkeverőt, akár úgy is, hogy nem értünk egyet vele, de nem szeretnénk kilógni a sorból. Elhangzik ugyan a ki minek nem mestere, annak hóhéra figyelmeztetés, de ezen sem gondolkodnak el a pacsirtát ócsáróló verebek. A kiközösített pacsirta pedig kitart az elvei mellett, szerénységével, tehetségével megoldja a helyzetet.

FB_IMG_1490726659200.jpgFB_IMG_1490726678176.jpgFB_IMG_1490726683978.jpgFB_IMG_1490726691273.jpg

A produkció dicséretben részesült. Egyéni alakításáért I. díjat szerzett Rancz-Gyárfás Gergő, II. díjat Neagu Patrik, III. díjat pedig Gál Dorottya.

A felvétel megtekinthető az alábbi linken:

https://www.youtube.com/watch?v=XH_pvkSz4lc&t=6s

Vidám Versek Versmondó Versenye – megyei szakasz

Ek-I-II-dijazottak_resize.jpgEk-I-II osztályos résztvevok_resize.jpgEk-IV-továbbjutók_az_országosra_resize.jpgFazakas_Anna_Róza_resize.jpgIII-IV-dijazottak_resize.jpgIII-IV-résztvevok_resize.jpgPiroska_Ákos_resize.jpgRancz Gyárfás Gergo_resize.jpgTovábbjutók_az_országosra_resize.jpg

            A Petőfi Sándor Gimnázium alsó tagozata idén 5. alkalommal szervezte meg a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei szakaszát 2017. február 27-én a Vigadó Művelődési Házban, amelyen 45 tanuló vett részt Kovászna megye 9 körzetéből.

            Amint azt a verseny elnevezése is sugallja, a versenyzőknek egy tréfás, humoros verset kellett választaniuk a magyar irodalomból, és azt előadniuk.

            A verseny két kategóriában zajlott: EK-I-II. osztályosok, és III-IV. osztályosok.

Iskolánkat három tanuló képviselte a megyei versenyen, mindhárman kitűnően szerepeltek:

                                 Fazakas Anna-Róza – I. díj                 II. A. osztály

                                 Rancz-Gyárfás Gergő – I. díj              III. A. osztály

                                 Piroska Ákos – III. díj                          IV. B. osztály

Kovászna megyét 8 alsó tagozatos diák képviseli az országos döntőn – közöttük iskolánk két első díjas szavalója is –, amelyet a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szervez 2017. március 31. – április 2. időszakban.

http://www.hirmondo.ro/kultura/vidam-versek-versenye-vigadoban/

 

                                                                                      Füleki Katalin, megyei szervező

Iskolánk népdalbarátai

2016. októberében két rangos népdalversenyen vett részt iskolánk alsó tagozatáról 7 tanuló.

Október 8-án a sepsiszentgyörgyi Eufónia Kulturális Egyesület szervezésében került sor  a XV. Tiszta Forrás megyei rangú népdalvetélkedőre, melyen iskolánkból részt vettek:

NEPDAL 2016Fazakas Anna-Róza, Finta Fruzsina, Jakab Beatrix, Tofán Maja, Török Szende – II. A. osztályos tanulók, Demeter Levente – II. B. osztályos, illetve Fülöp Zsófia – III. A. osztályos tanuló. A verseny magas színvonalát az is meghatározza, hogy az alsó tagozatos diákok 10, míg az V-XII.-es diákok 20 népdallal készülnek a megmérettetésre, melyből egyet szabadon választanak, egyet pedig a zsűri kérésére adnak elő. Iskolánk diákjai szépen szerepeltek: Finta FruzsinaII. díjjal, Török Szende dicsérettel tért haza.

Bővebben: ISKOLÁNK NÉPDALBARÁTAI

Matekos eredmények

A 2012-2013-as tanév első matematikaversenye a Bolyai Matematika Csapatverseny volt, amelynek körzeti/ területi fordulójára október 12.-én került sor. Iskolánk 8 csapata indult a versenyen, ezek közül három csapat részt vett a megyei díjazáson. A VI. A osztályosok Észlények csapata (Farkas Erik, Kozman Botond, Lukács Tamás, Rancz Attila) II. helyezést, a VI. B osztály Okosok(k) csapata (Balizs Boglárka, Kovács Kinga, Mátyás Ivett, Voloncs Ákos) III. helyezést, míg a VII. A osztály Csipike csapata ( Fekete Dániel, Vargha Ágota, Volloncs Orsolya, Tollvaj Beáta) IV. helyezést ért el. Az Észlények és aCsipike csapat felkészítője Istók Éva, az Okosok(k)-é Balog Katalin tanárnő volt.

November 15.-én, a XVI. LuminaMath Nemzetközi Matematikaversenyen 39 tanuló vett részt, ezek közül tíz tanuló (Rancz Attila, Kozman Botond, Balizs Boglárka, Farkas Erik, Kovács Orsolya VI. osztály, Mészáros István és Kerekes Eszter IV. osztály, valamint Kis Brigitta, Mike Bernadett és Marthy Bottyán VIII. osztály) továbbjutott a Sepsiszentgyörgyön megszervezett országos szakaszra.

A második fordulón szép eredményt elért tanulókat a tanfelügyelőnő 2013. márcuis 9.-én díjazta: Kozman Botond (VI. A) III. hely és 75 lej pénzjutalom, Kerekes Eszter és Mészáros István (IV. C) III. hely, és Rancz Attila (VI. A) dícséret. (felkészítő Istók Éva, Ráduly Márta)

Bővebben: MATEKOS EREDMÉNYEK